contact?

milieu-impact

Onze visie is een circulaire wereld, waar we gebruiken wat we al hebben, waar we minder importeren en minder exporteren, en waar we lokale oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken. Bij alles wat we doen, staan we stil bij de impact ervan op het milieu.

wat gebeurt er met plasticafval?

Jaarlijks produceren we in Nederland 1650 miljoen kilo plasticafval, hiervan wordt 990 miljoen kilo verbrand. Dit vinden wij zonde! Wij zien geen plasticafval, maar een waardevolle grondstof.

is een product van plastic duurzaam?

Wij maken onze producten van een mix van laagwaardig plasticafval, voornamelijk gemeentelijk afval. Deze reststroom plastic (PP/PE) wordt normaal gesproken verbrand.

Ook verwerken we onder andere plasticafval uit clean-up acties.

plasticafval per jaar in nederland

Verdeling van plastic afval
22,5% onbekend  371 mln. kg onbekend (22,5%)
60% verbrand  990 mln. kg verbrand (60%)
2,5% in natuur  41 mln. kg belandt in de natuur (2,5%)
15% hergebruikt  248 mln. kg hergebruikt (15%)

producten van save plastics

  • Gaan langer mee dan het alternatief. Rotten of versplinteren niet, en kunnen tegen water, weer en wind.
  • Besparen op hardhouten alternatieven. Iedere minuut wordt er wereldwijd een oppervlakte van 40 voetbalvelden gekapt met grote gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat (World Resources Institute, 2018).
  • Zestig procent van het plastic komt terecht in een afval¬ver¬brandings¬instal¬latie. Dit zorgde bijvoorbeeld in 2017 voor een uitstoot van 770 miljoen kilo CO2 (CE Delft, 2019).
  • Zorgen ervoor dat de grondstof wordt veilig­gesteld voor de toekomst. Onze producten kunnen volledig worden gerecycled. Ook is het de ideale grondstof voor chemische recycling als dit in een later stadium beter is ontwikkeld.

Onze producten

waarom plasticafval exporteren en hardhout importeren?

Jaarlijks exporteren wij 362 miljoen kilo plasticafval en importeren wij 189,5 miljoen kilo hardhout, terwijl gerecyclede kunststof een volwaardig alternatief is voor hardhout.

Bovendien komt een deel van ons exportafval terecht in landen als Vietnam en Indonesië, waar we geen zicht hebben op de verwerking. Vaak wordt dit afval alsnog verbrand onder slechte omstandigheden en in het ergste geval wordt het onderdeel van de plasticsoep.

Wil je hier meer over weten? Bekijk de korte documentaire “‘Waar belandt ons plasticafval’”.

Verdeling tussen import en export loopt scheef

We exporteren 362 miljoen kilo afvalplastic en importeren 189,5 miljoen kilo hardhout.

milieu impact steiger

Voor een gemiddelde steiger bespaar je 3.448 kilo CO2 door gerecycled kunststof van save plastics te ge­bruiken in plaats van hardhout.

Milieukostenindicator in euro's (links) en Global warming potential in CO2-eq. (rechts).

save plastics  save plastics  Nieuw plastic  Nieuw plastic  Hardhout  Hardhout
Dit staat gelijk aan 6 keer retour naar Parijs met het vliegtuig of 85 bomen die ter compensatie een jaar lang moeten groeien.

CO2 vergelijk met vliegtuigen en bomen

meten van duurzaamheid

De levenscyclusanalyse (LCA) is een uitgebreide techniek om de milieu-impact van een product in kaart te brengen. In Nederland wordt hiervoor vaak de milieukostenindicator (MKI) gebruikt.

De milieukostenindicator weegt verschillende milieu-impacts tegen elkaar af en vertaalt dit naar één cijfer dat de maatschappelijke kosten voor deze impacts weergeeft (in euro’s). Hoe lager de MKI-waarde, hoe lager de milieu-impact. De MKI-waarden van save plastics kun je hieronder downloaden.

Save plastics heeft de milieukostenindicator-waarde voor al zijn producten laten berekenen door NIBE en het blijkt dat we het groenste jongetje uit de klas zijn!

download MKI-waarde

hoe zit het met micro plastics?

Het enige wat aan onze producten wordt toegevoegd is een uv-stabilisator. Bij de kleur zwart is dit roet, bij bruin is dit ijzeroxide. Deze uv-stabilisator zorgt ervoor dat onze producten niet van kleur verschieten en hierdoor niet afbreken door de uv-straling.

De grootste veroorzakers van microplastics in Nederland zijn cosmetica en het gebruik van een wasmachine (uit kleding), verf en banden (bandenslijpsel) (CE Delft, 2019).

download leaflet

circulaire aanpak

Onze producten gaan zeker 50 jaar mee en kunnen tot 9 keer opnieuw worden gerecycled. Mocht ons product niet langer worden gebruikt, dan nemen we het terug en kijken we samen welk nieuw leven het kan krijgen.

praktijkvoorbeeld

Wij ondersteunen de Nationale Beach Cleanup. Een prachtig initiatief van Stichting De Noordzee om stranden van afval te ontdoen. Wij ruimen het strand op, maken van het plasticafval nieuwe producten en verkopen die aan de aanliggende gemeenten. Dat zijn bijvoorbeeld steigers en vlonders, damwanden, beschoeiingen of hippe banken en picknicksets. Allemaal van 100% gerecyclede kunststof!

save plastics in 2 minuten

wij helpen je graag verder

Team

Bram, Marlous, Robert, René, Leon, Ruben en Stefan

 

Ruim 30 jaar maken wij met succes gerecyclede oplossingen voor de weg-, water- en natuurbouw. Ben je benieuwd hoeveel impact je kunt hebben met onze oplossingen uit afval plastic? Vul dan onderstaand contactformulier in. Je kunt ons uiteraard ook bellen op 026 30 333 07, mailen op info@saveplastics.nl of een laat een bericht achter via social media. Voor de particuliere markt hebben wij de webwinkel www.kunststofreus.nl opgericht.

nieuwsbrief ontvangen?

keurmerken

Vraag naar onze FSC®- en PEFC-gecertificeerde oplossingen.