milieu-impact

streven naar een circulaire wereld

Onze visie is een circulaire wereld, waarin we hergebruiken wat we al hebben, waar we minder importeren en minder exporteren, en waar we lokale oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken. Bij alles wat we doen staan we stil bij de impact ervan op het milieu.

wat gebeurt er met ons plasticafval?

%

onbekend

(371 miljoen KG)

%

wordt verbrand

(990 miljoen KG)

%

belandt in de natuur

(41 miljoen KG)

%

wordt hergebruikt

(248 miljoen KG)

Jaarlijks produceren we in Nederland 1650 miljoen kilo huishoudelijk plastic afval, hiervan wordt 990 miljoen kilo verbrand, dat is 60% van het totaal. Per persoon produceer je 30 kg huishoudelijk plastic afval per jaar, daarvan wordt 18 kg verbrand. Dit vinden wij zonde! Wij zien in dit plastic geen afval, maar een waardevolle grondstof.

(bron CE Delft 2019)

we exporteren jaarlijks

miljoen kilo afvalplastic

in-export-afvalplastic-hardhout

we importeren jaarlijks

miljoen kilo hardhout

waarom plasticafval exporteren en hardhout importeren?

Jaarlijks exporteren wij 362 miljoen kilo plastic afval en importeren wij 189,5 miljoen kilo hardhout, terwijl het heel goed anders kan! Wist je dat gerecyclede kunststof een volwaardig alternatief is voor hardhout en je daarmee honderden kilo’s CO2 uitstoot bespaart?

Bovendien komt een deel van het export afval terecht in landen als Vietnam en Indonesië, waar we geen zicht hebben op de verwerking. Vaak wordt dit afval alsnog verbrand onder slechte omstandigheden en in het ergste geval wordt het onderdeel van de wereldwijd groeiende plastic soep – een grote bedreiging voor mens en dier op onze planeet.

Wil je hier meer over weten? Bekijk de korte documentaire “Waar belandt ons plasticafval”.

Steiger-gerecycled-kunststof-kopieren

milieu impact van een steiger

Voor een gemiddelde steiger bespaar je 3.448 kilo CO2 door gerecycled kunststof van save plastics te ge­bruiken in plaats van hardhout.

Dit staat gelijk aan 6 keer retour naar Parijs met het vliegtuig of 85 bomen die ter compensatie een jaar lang moeten groeien.

bouw je een gemiddelde steiger van gerecycled kunststof ­in plaats van hardhout, bespaar je 3.448 kg CO2.

Dat staat gelijk aan:

vliegtuig-co2-impact

...keer retour naar parijs

CO2-boom

...bomen die ter compensatie een jaar moeten groeien

milieukosten indicator

  • save plastics € 98
  • hardhout € 264
  • nieuw plastic € 1.196

global warming potential (in kg CO2)

  • save plastics 1.249 kg
  • hardhout 4.697 kg
  • nieuw plastic 8.895 kg

meten van duurzaamheid

De levenscyclusanalyse (LCA) is een uitgebreide techniek om de milieu-impact van een product in kaart te brengen. In Nederland wordt hiervoor vaak de milieukostenindicator (MKI) gebruikt.

De milieukostenindicator weegt verschillende milieu-impacts tegen elkaar af en vertaalt dit naar één cijfer dat de maatschappelijke kosten voor deze impacts weergeeft (in euro’s). Hoe lager de MKI-waarde, hoe lager de milieu-impact. De MKI-waarden van save plastics kun je hieronder downloaden.

Save Plastics heeft de milieukostenindicator-waarde voor al zijn producten laten berekenen door NIBE en het blijkt dat we het groenste jongetje uit de klas zijn!

hoe zit het met micro plastics?

De grootste veroorzakers van microplastics in Nederland zijn cosmetica en het gebruik van een wasmachine (uit kleding), verf en banden (banden slijpsel) (CE Delft, 2019). Ook wij zijn ons bewust van dit probleem en hebben maatregelen genomen om uitgifte van micro plastics terug te dringen. We willen graag het volgende in kaart brengen:

  • De microplastics uitstoot van thermoplastische composieten in het milieu
  • De uitstoot van ZZS (zeer zorgwekkende stoffen) in de microplastics
  • De verhouding microplastics van autobanden en wasmachines versus thermoplastische composieten plastic

Wat blijkt: PE/PP kunststof uit huishoudelijke plastic verpakkingen, brengen het minste schade aan en zijn dus het meest milieuvriendelijk voor de natuur.
Het enige wat aan onze producten wordt toegevoegd is een uv-stabilisator. Bij de kleur zwart is dit roet, bij bruin is dit ijzeroxide. Deze uv-stabilisator zorgt ervoor dat onze producten niet van kleur verschieten en hierdoor minder snel afbreken door de uv-straling.

circulaire-aanpak

circulaire aanpak

Onze producten gaan zeker 50 jaar mee en kunnen tot 9 keer opnieuw worden gerecycled. Mocht ons product niet langer worden gebruikt, dan nemen we het terug en kijken we samen welk nieuw leven het kan krijgen.

Circulair ondernemen vanuit het hart, voor nú en in de toekomst!

RE-save

Wij bieden onze klanten aan na gebruik van de producten te kunnen deelnemen aan de re-save service, waarbij het project afval opnieuw verwerkt zal worden tot nieuwe producten voor de buitenruimte en de woningbouw. Op deze manier wordt deze grondstof steeds opnieuw gered van de verbranding. En zorgt voor minder CO2 uitstoot en minder afhankelijkheid van de import van hardhout.

re-save

in de praktijk

boskalis-beach-cleanup-tour

nationale beach cleanup

Wij ondersteunen de Nationale Beach Cleanup. Een prachtig initiatief van Stichting De Noordzee om stranden van afval te ontdoen. Wij ruimen samen met honderden Nederlandsers het strand op, maken van het plastic afval nieuwe producten en verkopen die aan de aanliggende gemeenten. Dat zijn bijvoorbeeld steigers en vlonders, damwanden, beschoeiingen of hippe banken en picknicksets. Allemaal van 100% gerecyclede kunststof!

Floriade

floriade 2022

We gaven huishoudelijke afval plastic een tweede leven. Van het huishoudelijk plastic afval wat we inzamelden in de regio Amsterdam maakten we producten voor de Floriade 2022, zoals beschoeiingen, een brug en een plastic huis.

kinderen-op-plastic-brug-arnhem

sparen met zwerfaval

Kinderen uit de wijk Malburgen (Arnhem) sparen voor een nieuwe brug. Niet met geld, maar met zwerfafval. In hun eigen buurt, gingen de kinderen op zoek naar zwerfafval. Het afval plastic dat door hen werd ingezameld, is door Save Plastics verwerkt tot onder andere planken waarmee een nieuwe brug in de wijk is gebouwd. Zo werd zwerfafval ingezet als grondstof voor producten die de gemeente toch al nodig had

ook een project starten?

Ben je geïnspireerd geraakt door deze projecten en heb jij ook een creatief idee waarbij je met ons zou willen samenwerken, we denken graag met je mee.

reach out!

Geinspireerd? Deel je onze waarden? Kunnen we je helpen in jouw uitdaging? Laat het ons weten, we vinden voor alles een lokale circulaire oplossing.

reach out!

Geinspireerd? Deel je onze waarden? Kunnen we je helpen in jouw uitdaging? Laat het ons weten, we vinden voor alles een lokale circulaire oplossing.

Nederland-circulair
pefc-label-pefc30-32-898-pefc-label
logo-nationale-milieudatabase
FSC
PSO-Nederland-Trede-3

Vraag naar onze FSC® of PEFC-gecertificeerde producten.