contact?

Opening groene plastic fabriek Almere

Oplossing voor moeilijk recyclebaar plastic

Op 29 april 2021 is de eerste plastic afval recyclefabriek van Nederland officieel in gebruik genomen op bedrijventerrein de Vaart in Almere. In samenwerking met de gemeente Almere gaat save plastics hier nieuwe producten maken van moeilijk verwerkbare plastics uit de stedelijke reststromen. Een prachtige circulaire mijlpaal waar we erg trots op zijn.

persinformatie

opening groene plastic fabriek

Heb je vragen over de fabriek? Bel of app met Bram Peters op 06 5315 2926.

vlog 1: aankomst machines

vlog 2: testrun machines

vlog 3: producten

meer videos

Wil je meer video’s zien van save plastics? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

Samenwerking Gemeente Almere en save plastics

Gemeente Almere en save plastics werken nauw samen om de afval kringloop te sluiten. In de afgelopen jaren zijn mogelijkheden voor verwerking van plastic reststromen onderzocht en uitgeprobeerd. Met name de zogenaamde moeilijk recyclebare plastics (mix plastics) blijkt moeilijk. In samenwerking met provincie Flevoland, Cirwinn en vele (Europese) partners hebben Almere en Save de Groene Plastic Fabriek gebouwd, waar producten worden geproduceerd voor de woningbouw en openbare ruimte. Deze producten gaan zo’n 50 jaar mee en kunnen nog 10 keer worden gerecycled. Op jaarbasis kunnen zo honderden tonnen plastic van de verbrandingsoven worden gered. Zo ontstaat een regionale circulaire economie en het is schaalbaar. Dit kan straks overal.

Over de groene plastic fabriek

De Groene Plastic Fabriek biedt een unieke oplossing voor moeilijk verwerkbare plastics, laagwaardige mix en folieplastics. Deze plastics kunnen niet optimaal worden gescheiden, zijn soms vervuild en worden daarom normaal gesproken verbrand. Dit betreft ongeveer de helft van het verpakkingsplastic afval in Nederland.

In de fabriek worden deze plastics wél een nieuw leven gegeven. Hiermee voorkomen we verbranding en wordt minder CO2 uitgestoten. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol. Een lokaal probleem wordt zo ingezet als oplossing. Het overschot aan plastic afval wordt gekoppeld aan de toenemende vraag op de woningmarkt.

Het gaat hier om een pilot-fabriek die start met een kleinere hoeveelheid. De fabriek is schaalbaar en bij grotere vraag wordt de capaciteit hierop aangepast. Er wordt niet alleen geproduceerd maar ook worden de grondstoffen in eigen huis opgewerkt. Deze combi is uniek in het recycle segment. Dit dient ook als voorbeeld voor andere steden en gebieden in Europa.

Fabriek en omgeving uitleg

‘save-tasta huisje’ woning op floriade

De mogelijkheden van de Groene Plastic Fabriek laten we zien op de Floriade. Er zijn bankjes, vlonders en schuttingen, maar er is ook een prototype van het “save tasta huisje” gebouwd. De stapelbare bouwblokken voor het  “save-tasta huisje” maken we in de Groene Plastic Fabriek Almere van huishoudafval. De woning heeft veel weg van een eenvoudig LEGO bouwwerk en staat symbool voor de vele mogelijkheden van gerecycled plastic afval.

In het prototype save tasta huisje van 20m² is in totaal 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan circa 5 miljoen boterhamzakjes. En door te kiezen voor het recyclen van afval plastic in plaats van verbranden, wordt 7.419 kg aan CO2-uitstoot bespaart. Dat is evenveel als 62.352 km rijden met een auto. Het prototype is vanaf april 2022 te zien op de Floriade.

transform-ce project

De Groene Plastic Fabriek maakt deel uit van het Transform-CE project. Transform-CE erkent dat recycling en hergebruik van plastic meerdere voordelen heeft. Het voorkomt dat er nieuw plastic wordt gemaakt en zorgt voor toenemend hergebruik van plastic afval op lokaal niveau, zodat exporteren van afval niet meer plaatsvindt. Transform-CE wordt ondersteunt door het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

  • Interreg Transform CE

locatie

Pontonweg 10
1332 CA  Almere
(op het terrein van Cirwinn)

interesse in onze oplossingen?

Team

Bram, Marlous, Robert, René, Leon, Ruben en Stefan

Ruim 30 jaar maken wij met succes gerecyclede oplossingen voor de weg-, water- en natuurbouw. Graag demonsteren wij de eindeloze mogelijkheden. Dit doen we door middel van events met onze mobiele recyclingfabriek of we bezoeken samen een gerealiseerd project. Benieuwd hoeveel impact je kunt hebben met oplossingen uit afval plastic? Neem contact op met ons.

Je vindt ons in Arnhem op het meest duurzame industriepark (Industriepark Kleefse Waard) van Nederland. Hier vind je ook ons inspiratiepad, waar je diverse oplossingen van save plastics kunt bekijken en uittesten.

 





    Net als jij hechten wij veel aan privacy en daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat we voorzichtig omgaan met jouw gegevens.

    keurmerken

    Vraag naar onze FSC®- en PEFC-gecertificeerde oplossingen.