Plastic duurzaamste optie dankzij nieuwe plasticfabriek

Arnhem – Save Plastics heeft met de eerste plasticfabriek het duurzaamste alternatief voor tropisch hardhout en beton ontwikkeld. De fabriek, die in Almere komt te staan, maakt van afvalplastic nieuwe producten, zoals palen en steigerplanken. Bedenker van de fabriek en eigenaar van Save Plastics Bram Peters: “Alles is mogelijk: we maken inmiddels zelfs huizen van afvalplastic.”

Van verbranden naar hergebruiken

Voor veel mensen klinkt het recyclen van plastic niet nieuw. Het gebeurt immers ook al veel, maar dan wel voornamelijk van de hoogwaardige plasticfractie, vooral bekend van de PET-flessen. Dit is namelijk relatief makkelijk te hergebruiken. Het bestaat uit één soort kunststof met één smeltmanier. De mixfractie, of het laagwaardige plastic, bestaat uit verschillende soorten plastic bij elkaar dat niet kan worden gescheiden of erg vies is. Dit kennen we als de plasticsoep. Peters: “Het is in feite een samengeraapt zooitje en er zijn maar weinig mensen die daarmee aan de slag kunnen of willen.” In Nederland wordt dat dus vooral verbrand. Zonde, vindt Peters. “Verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook pure geldverspilling: deze grondstof is veel waard. Je kunt er alles mee maken.”

Stevige en duurzame steigerplanken

Het plastic dat anders wordt verbrand, vindt bij Save Plastics dus een nieuw leven in handige producten. Vooral de steigerplanken zijn erg populair. Jachthavens, campings en gemeentes zien het als het duurzame alternatief voor tropisch hardhout of beton.

“Het is toch gek dat we tropisch hardhout van ver importeren, met alle CO2-uitstoot van dien, terwijl we een veel beter alternatief uit Nederland kunnen halen. De CO2-uitstoot van het produceren van producten met deze grondstof is veel lager dan bij andere grondstoffen als staal, beton of zelfs hout”, zegt Peters. “Bovendien gaat het gerecyclede plastic 50 jaar mee. Daarna kunnen we het zo’n zeven keer opnieuw recyclen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dat maakt het ook een kwalitatievere keuze.”

Ook duurzame plastic steigerplanken bestellen? Kijk op www.saveplastics.nl/steigerplanken voor meer informatie.