duurzaam recreëren (giethoorn)

Toeristen kunnen voortaan duurzaam recreëren op de Dorpsgracht in Giethoorn dankzij de kunststof beschoeiing van save plastics. In 2014 en 2015 heeft de gemeente Steenwijkerland al een deel van de beschoeiing langs de Dorpsgracht in Giethoorn vervangen.

Sinds eind 2017 is de firma Heuvelman Ibis bezig om de resterende delen aan te pakken. Naar verwachting zullen zij in het voorjaar van 2019 de laatste combipalen en schotten plaatsen in het centrum van Giethoorn. Er is dan ongeveer 2600 meter ‘oude’ beschoeiing met houten palen en schotten vervangen voor kunststof beschoeiing.

De kunststof beschoeiingen geven geen problemen in combinatie met natuurijs. Een aandachtspunt dat specifiek werd benoemd door de gemeente Steenwijkerland, aangezien er in de winter fanatiek wordt geschaatst op de Dorpsgracht. Ook is de kenmerkende houten uitstraling behouden en is de nieuwe beschoeiing voorzien van een houten deksloof en gording.

Het verwijderen, leveren en aanbrengen van de beschoeiing was met recht een logistieke uitdaging, gezien de nauwe straten en vaargeulen. Maar dankzij een goede samenwerking tussen alle partijen is de klus naar tevredenheid geklaard.