Save Plastics Beach house
Het Save Plastics Beach house laat op een interactieve manier zien hoe steden kunnen omgaan met laagwaardig plastic afval, dat nu dikwijls in de natuur verdwijnt in vorm van verbranding of als plastic soup. Bouwen met je eigen afval zorgt niet alleen voor een schonere leefomgeving maar ook voor minder import van traditionele bouwmaterialen, zoals cement en tropisch hardhout. Hiermee wordt het thema Growing Green Cities ondersteund. In samenwerking met oud ingenieur C. Tadema is het Save – Tasta blok ontwikkeld, waarmee het Plastic Beach House is gebouwd. Het zijn grote legoblokken die los op elkaar zijn gestapeld, gemaakt van Almeers plastic. In het huis is een expositie te zien, met wisselende thema’s.
Rondom het huis zijn alle voorzieningen gemaakt van afval plastics, zoals de lantaarnpaal, vlonders en de lounge stoelen. He, wat drijft daar nu in het water? en wat ligt er aan plastic op het strand? Bijna 10.000 kg afval plastics is toegepast rondom het Save Plastic Beach house. Denk je dat het stevig is? En is het veilig? Of waarom maken we het niet gewoon van hout? Het Save Plastics Beach House verteld een circulair verhaal door middel van QR-codes. Kom door de ramen van het huisje kijken naar de expositie, ga lekker zitten op de lounge stoelen en ervaar de mogelijkheden van afval plastic in de stad van de toekomst.
7.482 kg plastic afval
In het prototype save-tasta huisje van 20m² is in totaal 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan circa 5 miljoen boterhamzakjes. En door te kiezen voor het recyclen van afval plastic in plaats van verbranden, wordt 7.419 kg aan CO2-uitstoot bespaart. Dat is evenveel als 62.352 km rijden met een personenauto.
Het Plastic Beach House maakt deel uit van het internationale Transform-CE project. Dit Europese Interreg NWE project wil plastic hoogwaardig recyclen, zodat het zijn waarde behoudt en in een cyclus van hergebruik terecht komt. Het driejarige project wordt geleid door Manchester Metropolitan University en wordt ondersteund door het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
beleef een duurzaam schoon almere
Save Plastics heeft samen met Stadsreiniging en het Upcyclecentrum uit Almere dit Plastic Beach House gebouwd. In het huis is ruim 7400kg Almeers plastic afval verwerkt. Hiermee wordt niet alleen een hoop CO2 bespaard, maar ook wordt het plastic als grondstof hergebruikt en zijn er geen alternatieve bouwmaterialen nodig geweest. Op deze manier laten wij met trots zien dat er hard wordt gewerkt om Almere een groeiende groene stad te maken. Zou het niet mooi zijn om te wonen in een plastic huis, gemaakt van afval, op een opgeruimd strand? Een schoon en duurzaam Almere, dat doen we samen.
leven op boho beach
Het interieurontwerp van het Plastic Beach House komt van Studio M74. Het Plastic Beach House toont een oplossing van de plastic problematiek. Wij, bewoners van de stedelijke leefomgeving, zijn het probleem, maar ook op de oplossing. Hoe wij omgaan met plastic, zie je terug op de stranden van bijvoorbeeld Indonesië. Het concept voor het paviljoen is Boho Beach. Kleurrijk, net als veel plastic, net als de plekken waar ons plastic terecht komt. Boho Beach laat een plek zien waar de wereld mooi is, duurzaam, in balans, zelfs met plastic. Studio M74 helpt ondernemers hun duurzaamheid beter te communiceren door o.a. interieurontwerp.
bouwen met plastic
Het Plastic Beach House is gemaakt van het moeilijk recyclebaar plastic. Dit laagwaardig plastic afval verdwijnt in grote hoeveelheden in de natuur. Samen met oud ingenieur Cees Tadema is een plastic bouwblok ontwikkeld die je zelf kunt stapelen. Dit huis werd in 1 dag gebouwd. Save Plastics is al jaren bezig om plastic afval veilig te maken voor de woningbouw. Kunststof afval is er heel veel, maar is ook onverwoestbaar en milieuvriendelijk omdat je het vaak weer opnieuw kunt recyclen. Save Plastics redt het afval van de verbrandingsoven door er een nieuwe bestemming aan te geven, bijvoorbeeld een oplossing voor het woningtekort. Hiermee laten ze zien dat bouwen met plastic afval niet alleen zorgt voor een schonere leefomgeving maar dat we daarmee ook minder afhankelijk worden van de import van traditionele bouwmaterialen zoals cement en tropisch hardhout waar op dit moment erg veel tekorten aan zijn. Op die manier draagt Save Plastics met alle partners bij aan een groeiende groene stad.
plastic soup
Plastic afval is een wereldwijd probleem. Overal ter wereld worden leefgebieden, rivieren en onze oceanen vervuild door plastic afval. In de oceanen wordt het drijvende plastic bij elkaar gedreven in vijf gyres. Een gyre is een ringvormige zeestroming aan het aardoppervlak, hierin wordt het drijvende plastic bij elkaar gedreven. In de laatste jaren is er veel aandacht gekomen voor dit probleem en zijn er diverse opruim initiatieven gestart om de plastic vervuiling tegen te gaan. Om aandacht te vragen voor dit probleem kan je hier ook een gyre zien op een kleine schaal, wereldwijd is de plastic soup groter qua oppervlakte dan Frankrijk en Spanje bij elkaar opgeteld. Check voor meer informatie en weetjes de website van Stichting End Plastic Soup van Rotary.
circulaire producten uit plastic afval
Sinds de jaren ’80 werkt Save Plastics aan het opruimen van plastic afval. Dit doen zij door het laagwaardige plastic te recyclen en daar nuttige producten van te maken. De producten die Save Plastics aanbiedt zijn geschikt voor het gebruik in de buitenruimte. In totaal is er op deze kavel meer dan 10.000KG gerecycled plastic te vinden. Dit is terug te vinden in het huis, de vlonders, de loungestoelen, de lantaarnpaal en nog meer. Ben je benieuwd wat er allemaal van plastic gemaakt kan worden? Bezoek onze oplossingen en lees onze milieu-impact en ontdek de voordelen van gerecycled kunststof.
transform-ce
Dit project maakt deel uit van het internationale Transform-CE project. Dit Europese Interreg NWE project wil plastic hoogwaardig recyclen, zodat het zijn waarde behoudt en in een cyclus van hergebruik terecht komt. Het driejarige project wordt geleid door Manchester Metropolitan University en wordt ondersteund door het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).