Save plastics doet mee aan de Boskalis Beach Cleanup tour 2018

Een voetgangersbrug in een Zuid-Hollandse badplaats. Of de beschoeiing van de haven van één van de Waddeneilanden. Dit jaar start  Plastic Fantastic samen met Stichting De Noordzee een pilot om te kijken of deze producten gemaakt kunnen worden van het afval dat wordt ingezameld tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018.

De Boskalis Beach Cleanup Tour wordt dit jaar voor de 6e keer georganiseerd en is een groot succes. Afgelopen jaar werd bijna 15.000 kilo afval van de Noordzee stranden verwijderd door meer dan 2.700 vrijwilligers. Het merendeel is afval plastic en beland normaal gesproken in de verbrandingsoven. Maar Plastic Fantastic wil er samen met save plastics en de kustgemeentes nieuwe producten van maken. Producten die bovendien 40 jaar meegaan en vervolgens nog negen keer kunnen worden gerecycled.

Win-win

Het inzamelen en scheiden van het plastic tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour kan worden betaald uit de opbrengsten van weg- en waterbouwproducten, die gemeentes toch al willen aanschaffen. Bram Peters van Plastic Fantastic: “We maken een lokaal product, van lokaal verzameld plastic. De hele operatie kan met gesloten beurzen plaatsvinden én zorgt ervoor dat vele kilo’s plastic een tweede leven krijgen.” Sebastiaan Verkade, projectleider van de Boskalis Beach Cleanup Tour bij Stichting De Noordzee,  is enthousiast. “Al jaren zoeken wij naar manieren om het plastic afval dat wij opruimen van het strand een tweede leven te geven, met deze samenwerking kan dat.”

Pilot in 2018

Dit jaar wordt gestart met de pilot: Bij de kick-off op Schiermonnikoog op 1 augustus en op de sluitingsdag van de Boskalis Beach Cleanup Tour in Zandvoort op 15 augustus is de mobiele verwerkingsfabriek van Plastic Fantastic aanwezig. Hiermee wordt het upcyclen ook écht zichtbaar en kunnen deelnemers hun steentje bijdragen. Ter plekke gevonden plastic wordt direct verwerkt en omgesmolten tot grondstof of zelfs tot een concreet product. Samen met de kustgemeenten worden toepassingen gezocht voor de verdwaalde grondstoffen.