Zandvoort; De potentiële waarde van het afvalplastic dat de afgelopen maanden is verzameld tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting Noordzee komt neer op € 2500,-. Kunststofreddingsorganisatie Plastic Fantastic redt dit plastic van de verbrandingsoven en laat het omsmelten tot nieuwe gebruiksvoorwerpen. “Met dit ingezamelde plastic kunnen we bijvoorbeeld 63 parkbanken maken of 10 lantaarnpalen”, aldus Bram Peters, een van de initiatiefnemers van Plastic Fantastic.
De afgelopen twee weken is de hele Nederlandse kust in 31 etappes schoongemaakt. In vier van die etappes werd het plastic gesorteerd. Daar kwam uit dat zo’n 90% van al het afval uit een mix van verschillende soorten plastic bestaat. Tijdens de feestelijke afsluiting van het evenement, op 15 augustus, maakte Ewout van Galen van Stichting Noordzee bekend dat er in totaal 10.991 kilo afval is opgehaald van de stranden. Peters: “Kan je nagaan wat er volgend jaar mogelijk is, als alle etappes mee zouden doen. Dan verzamel je zo 1100 kilo plastic, met een waarde van circa €2500,- euro.”
Plastic afval: waardevoller en duurzamer dan je denkt
Op dit moment wordt vooral schoon plastic gerecycled. Met name de verwerking van schoon PET in nieuwe producten is erg gebruikelijk. Echter, schoon PET is maar een heel klein deel van de plasticsoup. Het overgrote deel bestaat uit een mix van verschillende plasticsoorten. “En dat is heel lastig te hergebruiken. Het verdwijnt nu vaak op de stort of in de verbrandingsoven,” vertelt Peters op het winderige strand van Zandvoort, omringd door enkele vrijwilligers die meehelpen sorteren.
Plastic Fantastic vindt dat zonde, want plastic kun je tot 9 keer omsmelten tot iets nieuws en heeft een levensduur van 50 jaar per keer. Veel duurzamer dus dan veel andere materialen. Peters: “Het is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout. Door het als grondstof te gebruiken, wordt plastic hartstikke duurzaam,” aldus een gedreven Peters. “Nog mooier is wanneer gemeentes het lokaal ingezamelde afvalkunststoffen, omsmelt tot producten in die gemeente. Zoals paaltjes, lantaarnpalen of zelfs bruggen. Dan maak je plastic helemaal circulair.”
Hij zit met zijn omsmeltbedrijf Save Plastics in de coöperatie Plastic Fantastic om “mensen te laten inzien dat afval geen afval hoeft te zijn, maar het bouwmateriaal van de toekomst.”
Plastic Fantastic smelt plastic om tot producten
Tijdens de feestelijke afsluiting van de Beach Cleanup demonstreerde Plastic Fantastic met hun mobiele fabriek hoe je van plastic nieuwe producten maakt. Vrijwilligers van de organisatie sorteerden het plastic dat in Arnhem wordt omgesmolten tot gebruiksvoorwerpen. Vrijwilliger Marieke Kelder uit Ter Aar: “Het is heel mooi dat je dit kunt doen, voor een mooi strand en de natuur in het algemeen.”