Microplastics, waar hebben we het over?

Als het gaat over het milieu dan is dat voor ons aandachtspunt nummer één. We sluiten daarom dan ook graag aan bij de discussie over microplastics, zodat niet alleen wij weten wat er speelt en welke oplossingen we daarvoor nodig hebben en creëren. Maar dat ook onze klanten zich gesterkt voelen in hun keuzes voor een beter milieu.

Microplastics, waar hebben we het over?

Sinds een aantal jaar geleden is de discussie gegroeid en maakt men zich zorgen over het vrijkomen van microplastics in de natuur, en dan vooral het toxische effect hiervan op het milieu. We spreken over microplastic als een stukje plastic kleiner is dan 1⁄2 cm en doordat hij in de natuur afbreekt steeds kleiner wordt en niet meer kan worden opgevangen. Dit is een punt van aandacht, niet alleen voor ons als koploper in de recycle plastic industrie en een bewuste bijdrager aan een gezonde en bewuste samenleving, maar ook voor iedereen met een groen hart. Microplastics, waar hebben we het precies over?

microplastics

Er bestaat de misvatting dat microplastics ook vrijkomen van gerecyclede eindproducten, en bij de vervaardiging ervan. Als echter het productieproces nauwlettend wordt uitgevoerd in gesloten ruimte is dit absoluut niet noodzakelijk. En bij een eindproduct die blootgesteld wordt aan de zon zoals een picknickbank, of vlonder van gerecycled plastic, waar duizenden kilo’s huishoudplastic in zijn samengesmolten komt er in ons geval geen microplastic vrij. 

De enige manier waarom microplastic vrijkomt is wanneer:

  • Een dun laagje plastic (zoals een boterhamzakje) wordt blootgesteld aan directe UV straling van de zon, of
  • Door constante wrijving kunnen kleine stukjes van het plastic vrijkomen en door de lucht vliegen.

Dit is de milieubelasting waar men het over heeft in de discussie over microplastic. In het vervaardigen van onze eindproducten hebben we overal aan gedacht, en doordat wij werken met huishoudelijk en dus non-toxisch plastic is er absoluut geen gevaar voor het milieu.

Door gebrek aan kennis over het werkelijk vrijkomen van microplastics zien wij soms aannemers teruggrijpen naar het al van oudsher bekende bouwmateriaal; hardhout. Volgens ons is dit een vergissing, en absoluut niet nodig.

Directe oplossing voor het probleem; microplastics

Wij doen samen met een aantal grote partijen in Nederland onderzoek naar het thema microplastics. Er is namelijk nog onvoldoende over bekend op globaal niveau, maar wat we al wel weten is dit. Microplastic is geen zichtbaar probleem, en daardoor lastig te vangen.

We zijn ervan overtuigd dat we directe oplossingen hebben gevonden voor alle manieren waarom microplastics in de natuur kunnen belanden. Bovenal omdat plastic an sich al een grote belasting is voor de natuur, willen we dit natuurlijk graag terugdringen. Als er niets wordt gedaan dan loopt het niet goed af met de natuur. Wij delen deze zorg, en staan daarom voor directe oplossingen van het probleem microplastics. Hier is wat wij doen om de milieubelasting terug te dringen en geen uitstoot van microplastics te hebben in ons productieproces:

  1. Wij gebruiken in de verwerking van al onze eindproducten UV bestendige kleurstof, en waardoor er zelfs bij langdurige blootstelling aan direct zonlicht zo min mogelijk microplastics vrijkomt.
  2. Bij producten die aan wrijving onderhevig zijn, zoals fietspaden over bruggen of vlonders, gebruiken wij als oplossing een anti-slip steenlaag aan de oppervlakte, zodat er minder microplastics vrij kunnen komen.
  3. Wij leveren aan al onze opdrachtgevers prefab planken en bouwmaterialen, waardoor er in de natuur niet meer geboord of gezaagd hoeft te worden. Zo zorgen wij ervoor dat de sliertjes en zaagsel van microplastic bij ons in de Groene Plastic Fabriek blijven, waar het direct kan worden opgeveegd en hergebruikt.

Zero microplastics in de natuur

Wij zijn trots op het project in het Korenburgerveen in Winterswijk, waar we ruim 500 meter lange wandel vlonder hebben mogen aanleggen van Save Plastics in één van de meest kwetsbare natuurgebieden van Nederland. Met de boswachters en projectleidersvan Natuurmonumenten zijn we om de tafel gegaan en hebben tot in het kleinste detail uitgelegd dat er zero microplastic in de natuur zou belanden tijdens dit project. Terwijl aan alle andere eisen (die bij Natuurmonumenten uiteraard van de allerhoogste staat zijn) is voldaan, legden de aannemer met electrische kranen  deze 500 meter lange wandel vlonder aan. We hebben alle materialen prefab geleverd, waardoor er absoluut geen microplastics in de natuur beland zijn. We hebben speciaal voor dit project een machine ontwikkeld, die 20.000 gaatjes boorden in de planken voor de wandel vlonder.. We zijn trotse ambassadeur van natuurmonumenten, en dragen met dit project nog een extra prefab steentje bij.

Wat helpt je om te kiezen?

De microplastics discussie heeft sommige opdrachtgevers doen twijfelen of het gebruik van gerecycled  plastic in de projecten wel de beste oplossing is voor het milieu. Wij begrijpen deze twijfels, en delen de zorg voor het milieu. Daarom staan we niet alleen voor wat we doen, en wat we maken. Maar zijn ook uiterst zorgzaam als het gaat om het productieproces, en wat we daarbij uitstoten, bijdragen en kunnen verbeteren.

  1. We zijn ons uiterst bewust dat bij het recyclen van plastic er geen toxische stoffen vrijkomen. Daarom maken wij gebruik van huishoudplastic, die 100% non-toxisch zijn. (je voedsel is er in verpakt, dus het is per definitie non-toxic)
  2. We weten waar onze grondstoffen vandaan komen, werken lokaal en circulair, en vervaardigen onze producten van puur huishoudplastic, waardoor het product 100% recyclebaar blijft (ook na zijn geschatte levensduur van ongeveer 40 jaar).
  3. Waar mogelijk microplastics kunnen vrijkomen, zoals bij het boren en zagen in het bouwmateriaal, nemen wij deze klus over van de klant en worden bouwmaterialen uitsluitend prefab aangeleverd; we zagen en boren alles op maat in de Groene Plastic Fabriek.
  4. Als we het niet omsmelten in producten, dan belandt het in de natuur door verbranding en export naar derde wereld landen.

Zo sluiten we niet alleen het vrijkomen van microplastics uit, maar hebben we oog voor onze klant en hun werkprocessen. En als we dan op de lange termijn kijken, is het kiezen voor de gerecycled plastic oplossing ook nog eens milieubewust, duurzaam en onderhoudsvriendelijk, in tegenstelling tot tropisch hardhout. Bovendien is dit het enige materiaal dat na de levensduur van 40+ jaar nog 9 keer volledig kan worden omgesmolten tot een nieuwe plank of paal. De footprint die wij nalaten is dus minimaal, ook als het gaat over microplastics. We zijn ervan verzekerd dat deze oplossing dus ook over 100 jaar geen toxische belasting geeft voor het milieu. Niet voor niets noemen we onze materialen dan ook Pure-Line.

kunststof-bouwmateriaal-in-de-natuur

hardhout is geen groene oplossing!

Als we willen blijven bouwen en dijken willen versterken, en beschoeiing willen die onze voeten in Nederland nog vele jaren gaat droog houden. (hierover meer in volgende blogs) is het circulair inwinnen van basisgrondstof een must, simpelweg omdat de grondstof hardhout niet onuitputtelijk is.

Waar veel mensen teruggrijpen naar de bouwmaterialen van de laatste eeuw (tropisch hardhout) willen we graag onder de aandacht brengen dat dit op de lange termijn geen optie zal zijn. Naast dat het exporteren van tropisch hardhout een zeer grote belasting is op het milieu, is het kappen van tropisch bos juist waar we de bron van moeder aarde aan het uitputten zijn.

Getallen:

Een vlonderplank van 20×4,5×200 cm (toegepast voor Natuurmonumenten) kost: € 26,- per stuk. En heeft een technische levensduur van 40 jaar en bespaart 26 kg CO2 uitstoot per plank. De MKI score van de plank is € 0,08 (conform ISO 14025 en EN 158004+A2)

Een vlonderplank van tropisch hardhout 20x4x200 cm met een technische levensduur van 20+ jaar kost ca. € 25,- per stuk. De CO2 uitstoot is 15 kg CO2 uitstoot per kg. De MKI score van de harhouten plank is  € 0,66 per plank.

Met de 500 meter vlonder voor Natuurmonumenten wordt ruim 65.000 kg CO2 bespaart ten opzichte van tropisch hardhout. De houten vlonderplank moet na +/- 20 jaar worden vervangen en dan treden opnieuw dezelfde kosten op (mits er dan nog tropisch regenwoud beschikbaar is op onze planeet). Voor kunststof is vervanging pas na 40 jaar weer nodig, en kan volledig worden gedaan met het hergebruiken van de originele planken van gerecycled kunststof. De duurzaamste oplossing.

Hulp nodig bij het kiezen?

Wij staan graag voor je klaar als het gaat om het bedenken van maatwerk oplossingen. Heb je een groot project waarbij je overweegt om duurzaam kunststof toe te passen als het premium bouwmateriaal, neem dan contact op met team@saveplastics.nl