save cabin recreatieproject is een succes

Geversduin het eerste vakantiepark in Nederland met 100% recycled kunststof cabins.

Met honderd enthousiaste en milieubewuste vrijwilligers maakten we het strand vrij van plastic en restafval tijdens de grote Beach Clean-up in Castricum. Dat plastic werd naar de Groene Plastic fabriek van save plastics gebracht. In de fabriek hebben we het plastic verwerkt tot bouwmaterialen voor de eerste set save cabins op vakantiepark Geversduin in Castricum. Het bleek een groot succes, voor zowel het vakantiepark als voor haar gasten en de directe omgeving van het vakantiepark. We zijn trots op het resultaat en laten je graag zien hoe het achter de schermen tot stand is gekomen. Ons motto ‘Gewoon beginnen’ heeft ons geleerd om te handelen en later te verbeteren. Dit project is een voorbeeld van hoe kleine stappen kunnen leiden tot grote veranderingen op het gebied van duurzaamheid.

save cabin vakantiewoning

Hoe zou het voor jou zijn om in een vakantiewoning van gerecycled materiaal te kunnen verblijven voor een midweek of weekend? Die vraag hebben de gasten van vakantiepark Geversduin zichzelf kunnen stellen. Hun positieve reacties zeggen veel over de hoopvolle toekomst van de save cabin vakantiewoning. De cabins zijn gemaakt van gerecycled plastic en hout en bieden een duurzame accommodatie voorzien van alle gemakken en comfort als een gewoon vakantiehuis, met daarbij de extra nadruk op ‘dichtbij te natuur’ wonen. Zowel binnen als rondom de vakantiewoning is de natuur, en haar duurzame karakter terug te vinden. Zo is in de keuken veel materiaal hergebruikt, en zijn zelfs de gordijnen vervaardigd van hergebruikt textiel en wordt ook de elektriciteit duurzaam opgewekt met zonnepanelen. De vakantiewoning en de veranda hebben een unieke en natuurlijke uitstraling, wat zorgt voor veel bekijks van gasten en mensen uit de directe omgeving.

interieur-save-cabin

start before you’re ready – de eerste save cabin

In 2022 gingen wij samen met onze partner Daily Cabin de uitdaging aan om van 100% gerecycled huishoudafval plastic een tiny house te bouwen, en met groot succes. We besloten in onze samenwerking weer eens onze ‘Gewoon Doen’ / just do it’ mentaliteit toe te passen, en al doende te leren hoe de eerste save cabin vervaardigd kon worden. Het design en de vakmanschap van Daily Cabin en de vernieuwende technologie van save plastics vormen samen een geweldig team. We hebben zoveel plezier gehad tijdens het project, en vulden elkaar fantastisch aan. In een paar maanden tijd was de eerste save cabin een feit!

De eerste save cabin is gebouwd met meer dan 800 kilo gerecycled plastic. Het kunststof is vervaardigd van het lokale huishoudplastic afval dat normaliter verdwijnt in de verbrandingsoven, en dus alsnog een grote belasting is voor het milieu. Nu voorkomen we dus niet alleen de grote uitstoot van CO2, maar komt er ook nog iets moois voor terug – een duurzame woning die makkelijk verplaatsbaar is, en niet inboet voor luxe of comfort. De mogelijkheden voor bewust woningbouw zijn eindeloos met deze duurzame en makkelijk verwerkbare grondstof. We kunnen dus wel zeggen dat de samenwerking met Daily Cabins een schot in de roos was.

Geversduin had de primeur

Recreatiepark Geversduin in Castricum had de primeur om het hele jaar gasten te ontvangen in het meest milieubewuste vakantiehuisje van Europa. De reacties waren lovend en de directeur van recreatiepark Geversduin zei het volgende: ‘Het heeft ons meer gebracht dan we van tevoren hadden kunnen voorzien. De huisjes waren niet alleen populair onder de gasten die erin verbleven, maar waren ook een echte trekpleister voor de omgeving en de andere gasten. We zijn blij dat we deze samenwerking met save plastics en Daily Cabin zijn aangegaan en gaan een stralende toekomst tegemoet.’

voordelen van save cabins

populair onder de gasten

De save cabins zijn populair onder de gasten en zorgen voor positieve reacties. Gasten hadden het gevoel door te kiezen voor deze duurzame vakantiewoning zelf ook een bijdrage te leveren aan een beter milieu. De luxe van een vakantiewoning en het bewust genieten van de natuur gaan hand in hand in de save cabin vakantiewoning.

“We mochten het afgelopen weekend verblijven in de save cabin. Nog nooit hebben we zo’n heerlijk verblijf gehad. Het voelt zo goed om op deze manier een bijdrage te leveren aan het milieu!” W de V uit Zetten.

“Na een midweek verblijf in deze prachtige cabin kunnen we met zekerheid zeggen dat dit de meest bijzondere huur accommodatie is die we ooit gehuurd hebben. Heel comfortabel en dienstbaar aan de aarde!” H de G, den Hoorn

Je opent de deur en staat in verbinding met de natuurelementen die gebruikt zijn in de vakantiewoning. Van de stoelen, de keukenkastjes tot aan de lampen zijn door save plastics vervaardigd met 100% gerecycled kunststof, wat voor het oog niet veel afwijkt van hout. Van buiten lijkt het gerecycled kunststof op natuurlijk leisteen, en heeft daardoor een luxe en natuurlijke uitstraling. 

beter voor het milieu

We zijn van alle bedrijven in de plastic recycling industrie de enige die gebruikmaken van moeilijk recyclebaar plastic – de 60% van het plastic afval dat normaliter alsnog de verbrandingsovens in gaat. Wij hebben met onze unieke IEM technologie een manier gevonden om zelfs van dit ‘waardeloze’ plastic duurzaam kunststof bouwmateriaal te maken.

Een save cabin is vervaardigd van 800 kg gerecycled huishoudplastic, dit staat gelijk aan circa 5 miljoen boterhamzakjes. En door te kiezen voor het recyclen van afval plastic in plaats van verbranden, wordt 7.419 kg aan CO2-uitstoot bespaard. Dat is evenveel als 62.352 km rijden met een personenauto.

Bovendien dragen we bij aan het verminderen van het gebruik van traditionele bouwmaterialen en bevorderen het hergebruiken van plastic afval. Zo maken we bewuste keuzes voor een beter milieu, en werken met wat gezien wordt als één van de grootste problemen op dit moment; het overschot aan plasticafval.

geef glans aan je recreatiepark

De save cabins bleken niet alleen een genot voor de mensen die erin verbleven, maar waren ook een gigantische trekpleister voor de gasten en de omwonenden van het recreatiepark. Zo gaf dit pioniersproject het recreatiepark Geversduin een extra glans, en staan zij daarmee trots vooraan als het gaat over duurzaam en circulair ondernemen. Ze werden met deze vernieuwing op het vakantiepark zelfs genomineerd door de ANWB voor camping van het jaar 2024. En de save cabin werd ook door de ANWB genomineerd voor het meest bijzondere vakantiehuis 2024.

local voor local

Naast het fantastische eindproduct van dit project – de save cabin werd het project ook in de gemeente Castricum breed gedragen. De mensen uit de omgeving waren betrokken bij de grote Beach Clean-up, en andere lokale inzamelingsacties. Hiermee werd het bewustzijn vergroot rondom wat je nog kunt doen met ‘plastic afval’ nadat het in de prullenbak verdwijnt. We maken met dit local for local recycling project van het probleem naar oplossingsproces inzichtelijk, waardoor mensen met trots betrokken blijven van begin tot het eind. Het werd inzichtelijk waar je als individu of familie aan bijdraagt door het inzamelen van gebruikt huishoudafval. Dit is voor de bewoners, de gemeente en de uiteindelijke gebruiker van het eindproduct een WIN – WIN – WIN oplossing. Een beter milieu begint bij jouw gemeente! Samen bewust voor een betere leefomgeving.

boskalis-beach-cleanup-tour

een vernieuwende trend volgen

Nu het eerste project én het allereerste toeristenseizoen succesvol zijn afgerond, staan wij te popelen om deze vernieuwende trend te volgen en het komende voorjaar de save cabins ook te plaatsen op andere vakantieparken in Nederland. Of het nu gaat over een privé-plek op een camping, of één van de gevestigde vakantieparken zoals Geversduin, wij gaan met veel plezier nieuwe samenwerkingen aan.

Zeg jij het maar. Ben jij een trendsetter en zet je met ons de volgende stap naar een bewuste en plasticafval vrije toekomst?

breng jouw recreatiepark onder de aandacht

Wil jij jullie vakantiepark ook innoveren met de save cabins het komende jaar, neem contact op met Marlous de Bordes. Mail jouw interesse naar marlous@saveplastics.nl voor een korte kennismaking om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.